Categorieën
Superparel kortingsregeling Maandactie Griffin Cadeaubon
Nieuwsbrief
* E-mail adres
Ik heb de Algemene Voorwaarden en Privacy Policy gelezen en ga hiermee akkoord
Aanmelden Afmelden
Over Parels........

Het verschil tussen zoutwaterparels en zoetwaterparels.
Zoutwaterparels ontstaan in oesters, vaak op de bodem van de zee en bestaan uit een kalkbol met daaromheen paarlemoer; zoetwaterparels ontstaan in mossels in meren en bestaan geheel uit paarlemoer.

Een oester kan in de kweekperiode maar zeer beperkt parels aanmaken (4 tot 5), terwijl een mossel tussen de 20 en 50 parels kan produceren! De kweekmethode bij mossels is goedkoper dan bij oesters. Zoetwaterparels zijn “cultivé” , hetgeen betekent dat ze gekweekt worden.

Deze twee redenen verklaren dan ook het prijsverschil tussen zout- en zoetwaterparels.

Zoutwaterparels worden voornamelijk in Indonesie, Thailand, Japan, Australie en Nieuw Zeeland gekweekt; zoetwaterparels worden voornamelijk in Japan en China  gekweekt.

De waardebepaling van parels
Voor de waardebepaling van parels zijn er twee veelgebruikte systemen:
het AAA-A systeem en het A-D systeem.

Het AAA-A systeem

AAA: de hoogste gradatie, waarbij de parel een hoog glansoppervlak heeft en 95% van het oppervlak   
         zonder onvolkomenheden is.

AA: de parel heeft een hoog glansoppervlak en 75% van het oppervlak is zonder onvolkomenheden.

A+: de parel heeft een normale glans en 60% van het oppervlak is zonder afwijking

A: de laagste gradatie, waarbij de parel minder glans heeft en 25% van het oppervlak zonder
    onvolkomenheden is.

Het A-D systeem

A: de hoogste kwaliteit parel, met zeer hoge glans en minder dan 10% van het oppervlak is zonder
    onvolkomenheden.

B: middel tot hoge glans, minder dan 30% van het oppervlak heeft onvolkomenheden.

C: normale glans, niet meer dan 60% van het oppervlak heeft onvolkomenheden.

D: de parel heeft veel lichte onvolkomenheden over niet meer dan 60% van het oppervlak.

Categorieën voor kwaliteitsbeoordeling
De navolgende categorieën worden betrokken bij de kwaliteitsbeoordeling:

 1. Glans
  Glans is de belangrijkste factor voor de kwaliteitsbeoordeling.  Lage glans:het pareloppervlak ziet er krijtachtig/melkachtig uit. Bij een hoge glans reflecteert het pareloppervlak licht en geeft een spiegelachtige reflectie.
   
 2. Vorm
  Na glans is de vorm een belangrijke factor in de waardebepaling van de parel.  Hoe ronder de parel, hoe waardevoller.  Er worden verschillende termen gebruikt om de rondte van de parel aan te geven, zoals rond, bijna rond, rondachtig, eivormig, ovaal.
   
 3. Kleur
  Parels komen voor in veel natuurlijke kleuren en tinten. Natuurlijke kleuren zijn het traditionele wit, zilverkleurig, cream, roze, lila en goudgetint, maar ook zwart en groenachtig zwart.
   
 4. Oppervlak
  Vlekken op het oppervlak of beter gezegd, het ontbreken daarvan, spelen een belangrijke rol in de waardering van de parel. Over het algemeen geldt de stelregel, dat hoe minder vlekken aan het oppervlak, hoe waardevoller de parel is. De term “vlekken” verwijst naar zichtbare oneffenheden of kleine inkepingen op het oppervlak. Deze “vlekken” maken iedere parel uniek. Parels zonder zichtbare “vlekken” zijn zeldzaam en extreem duur. Het is belangrijk te beseffen, dat parels biologische natuurproducten zijn en, net als het menselijk lichaam, er zijn geen twee dezelfde.
 1. Grootte
  In zijn algemeenheid kan gesteld worden, dat hoe groter de parel, hoe groter zijn waarde. Grote parels vereisen niet alleen grote oesters om ze te produceren, maar het kost ook meer tijd om ze te ontwikkelen in de oester. Een gemiddelde parel vereist 2 tot 3 jaar om te ontwikkelen. De grootte van de parel wordt gemeten vanuit de diameter in millimeters. De parel grootte varieert van  minder dan één millimeter tot wel twintig millimeter. De gemiddelde grootte van een parel is ongeveer 7-7,5 millimeter. Parels groter dan 10 millimeter zijn meestal zwarte Tahiti parels, witte Zuidzee parels of zoetwaterparels.

Kleuren
Zoals hierboven al vermeld komen parels voor in veel natuurlijke kleuren en tinten, zoals wit, roze, lila. Zoetwaterparels zijn verkrijgbaar in de meest denkbare kleuren door ze te verven of te bestralen.

De “lichaamskleur” van de parel is de belangrijkste kleurenclassificatie, die wordt bepaald door het type oester of mossel, dat de parel produceert. Sommige oestertypes produceren parels binnen een specifiek kleurenbereik. Andere factoren in de kleurenbepaling bevatten ook de condities van het water ( temperatuur, waterkwaliteit, zoutgehalte e.d.) en het type kern, dat wordt ingebracht in de oester of mossel om de vorm van ontwikkeling te stimuleren.

Parel testen op echtheid
De echtheid van parels kan getest worden door de “tandentest”. Schuur daarom een parel over de bovenkant van uw ondertanden. Voelt het geheel een beetje grof aan, dan zijn het echte parels; voelt het glad, dan zijn ze niet echt.

Onderhoud  van parels
Parels kunnen slecht tegen bv parfum en haarlak, omdat paarlemoer een kalkverbinding is en kalk niet  tegen zuur kan. Breng dus eerst uw make up aan, laat deze intrekken en doe dan uw parelsieraad om.

Ook transpiratie heeft een nadelig effect op de glans van de parel. U kunt de parels met een lauwwarm en uitgewrongen katoenen doekje even afnemen.

Parels hebben een klein beetje vocht nodig, die in de buitenlucht voldoende aanwezig is. Bewaar uw parels niet permanent in een juwelendoosje of kluis. Draag uw parels daarom regelmatig.

Laat om de paar jaren de zijdedraad controleren als u uw parels regelmatig draagt.

Houdt u rekening met bovenstaande aanbevelingen, dan zult u voor een lange tijd volop kunnen blijven genieten van uw parels.

Verschillende soorten vormen parels
Semi baroque is een algemene term, die de grote variëteit van de parelvorm aangeeft. Zo zijn er coinparels, keshiparels, biwaparels, blisterparels, rijstparels, potatoparels, nuggetparels, waarvan een aantal hier beneden kort staan beschreven. In alle gevallen betreft het gekweekte parels.

 • Een coinparel is een platte parel,die zowel rond, vierkant als ovaal kan zijn.
 • Een keshiparel is een natuurlijk bijproduct bij de parelteelt, heeft geen kern, een onregelmatige vorm en is op een natuurlijke manier gevormd.
 • Een biwaparel is langwerpig, plat en smal en kan vanuit het centrum geboord zijn of in de langeweg
 • Een blisterparel (ook wel mabe parel genoemd) zijn half ronde parels, aan één kant plat en op natuurlijke wijze met de schelp vergroeid
 • Potatoparels zijn bijna ronde parels.
 • Rijstparels hebben de vorm van een rijstkorrel